Slakken en afvalstoffen

Thee
Moderne ayurveda

Slakken en afvalstoffen

Als gevolg van een slecht werkende Agni kunnen zich afvalstoffen ophopen in het systeem. Giftige afvalstoffen in het lichaamssysteem worden in Ayurveda aangeduid met de term Ama, hetgeen ‘niet gekookt’ ofwel ‘onverteerd’ betekent.

Ayurveda heeft zich gespecialiseerd in het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Het kent daarvoor zeer specifieke kruiden en remedies, maar ook andere methoden zoals Pancha Karma, waarbij met name oliën en ghee worden ingezet.

Oliën en ghee kunnen diep in de lichaamsweefsels doordringen: daarbij kunnen ze enerzijds medicijnen mee het lichaam en de weefsels innemen en anderzijds gifstoffen aan zich binden en weer mee het lichaam uitnemen.

Ghee heeft de bijzondere eigenschap dat zij de cel zelf kan binnensijpelen; dat is een van de redenen waarom medicinale ghee in de klassieke Ayurveda zo’n belangrijke plaats inneemt. Ayurveda kent tientallen medicinale oliën die ook hier vandaag de dag verkrijgbaar zijn en met goed resultaat bij tal van klachten kunnen worden ingezet.